Ilmianna uutispeli!

osa_An_illuminated_newsstand

Yksityiskohta Jules Gaildraun kuvasta tehdystä puupiirroksesta An illuminated newsstand, L’Illustration, 1857.

Yksi tärkeä osa meneillään olevaa tutkimusprojektiamme on analysoida erilaisia uutispelejä. Tätä tarkoitusta varten tarvitsemme tietenkin elävän elämän esimerkkejä toteutuneista peliprojekteista, ja tässä kaipaamme kovasti apuanne. Olemme pääasiassa kiinnostuneita Pohjoismaissa julkaistuista uutispeleistä (tai jos termi uutispeli on liian rankka, voit korvata sen ”erityisen vuorovaikutteisella datajournalismilla”). Pelit voivat olla mediatalojen julkaisemia, mutta olemme kiinnostuneita myös yksityisten henkilöiden tai pienten ryhmien tai yhteisöiden tuottamista uutispeleistä.

Uutispelejä koskevaa tutkimusta ei Pohjoismaissa vielä hirveästi ole, eikä aiheesta edes ole kirjoitettu paljon median toimesta. Pieniä avauksia toki on, esimerkiksi Journalisti.fi -sivustolla esiteltiin viime vuoden lopulla meidänkin kirjallisuuslistastamme löytyvää Ian Bogostin, Simon Ferrarin ja Bobby Schweizerin kirjoittamaa kirjaa Newsgames. Journalism at Play (MIT 2010) *. Kolmikosta Schweizer on sittemmin jatkanut työtä aiheen parissa, hän on mukana Georgia Institute of Technologyn tutkimusprojektissa jossa pohditaan tapoja tarjota journalisteille työkaluja yksinkertaisten uutispelien tekemiseen.

Uskomme, että journalismia ja pelillisyyttä yhdistäviä kokeiluja nousee jatkossa esiin entistä useammin ja entistä monipuolisemmissa muodoissa. Kaikki pienet (tai isommatkaan) kokeilut eivät kuitenkaan välttämättä rekisteröidy meidän tutkaamme. Mikäli tiedät Pohjoismaissa viime vuosina julkaistun uutispelin tai olet mukana sellaisen kehittämisessä, heitä meitä sähköpostilla tai kommentoi tänne blogiin! Mitä laajemman aineiston saamme kerättyä, sitä hyödyllisempi tietovaranto tästä sivusta tulee myös aiheesta kiinnostuneille journalisteille, tutkijoille, opiskelijoille ja muille kiinnostuneille.

Marko

* Samasta lähteestä löytyy Cutthroat Capitalism -peliä lyhyesti esittelevä juttu.

Advertisement

7 responses

  1. Kiitos vinkistä!

    Tulevia ehdotuksia ja linkkivinkkejä ajatellen: olen törmännyt useamman ihmisen kanssa keskustellessani kysymykseen siitä, miten uutispelin voi määritellä tai rajata. Itse pidän tällä hetkellä hyvin laajasta ja joustavasta rajauksesta, mutta taitaa olla viisainta uhrata ajatukselle yksi tulevista blogipostauksista.

  2. Viime kuntavaalien alla (lokakuu 2012) julkaistu peli, mikä lisäsi tietoutta ajankohtaisesta aiheesta: http://lykkyla.virtuaalikunta.net/ .
    Potentiaalinen uutispeli.

  3. Kiitos Wille! Täytyypä tutustua tähän. Pienetkin toimijat pystyvät tällä saralla tekemään mukavaa jälkeä, vaikka pelisuunnittelu onkin usein aika perinteistä.

  4. Olipa hauska tarina tuo Jonnen jakama. Taas yksi esimerkki siitä, että yksinkertainenkin vuorovaikutteinen sovellus voi (ehkä uutuusarvonsa vuoksi) herättää paljon kiinnostusta ja keskustelua. Hieman itseäni harmittaa, että niin monet näistä sovelluksista ovat niin todella, todella yksinkertaisesti suunniteltuja ja toteutettuja. Mieleeni tulee, että tällaiset ”pelit” vain vahvistavat tiettyjä stereotypioita peleihin liittyen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: