Uutispelejä Pohjoismaissa

Helsingin Sanomien ydinasepeli

HS ydinpommisimulaattori”Ydinaseet vertailussa – HS:n tuhokone näyttää pommien voiman kartalla” – tällainen otsikko tervehtii kävijää Helsingin Sanomien loppuvuodesta 2012 julkaistussa jutussa, jossa ydinasevarustelusta kertovaan juttuun liitetään mahdollisuus kokeilla erilaisten ydinaseiden tuhovoimaa esimerkiksi omaan kotikaupunkiin.

Peli on hieman dramatisoitu versio australialaisen Carlos Labsin Ground Zero -ohjelmasta, josta löytyy myös mobiilisovellus. Peli tai simulaatio on hyvin yksinkertaisesti toteutettu. Pääkäyttöliittymänä toimii kartta, ja erilaisten alasvetovalikoiden ja nappien avulla pelaaja voi kokeilla eri skenaarioita.

Jutussa on merkillepantavaa totuudenmukaisuuden korostaminen. Kirjoittajat ovat kontaktoineet Säteilyturvakeskuksen asiantuntijoita, jotka kommentoivat ”tuhokoneen” realismin tason olevan kohdillaan.

”Uutispeli” (Helsingin Sanomat)

UrheilupeliKeväällä 2012 käynnissä ollut kilpailu, jossa testattiin osallistujien uutistietämystä. Pelin kuvauksessa pelaajaa ohjastetaan näin: ”Valitse itseäsi kiinnostava uutisaihe ja testaa tietosi uutispelissä, jossa tunnistetaan kotimaisia design-klassikoita, tehdään maaleja ja leikitään rahalla.” Kiinnostavaa kyllä, peliin sisältyvissä minipeleissä ei välttämättä niinkään testata tietoja kuin taitoja. Esimerkiksi urheilupelissä tarkoituksena on ampua rangaistuslaukauksia maalivahdin ohitse Suomen jääkiekkomaajoukkueen roolissa. Uutispeliin liittyy myös arvonta, jossa palkintona oli iPad 2 -tietokone. Lopputulema: Sisältää pelillisiä elementtejä, mutta varsinainen journalistinen ote tai yhteys on käytännössä olematon.

Advertisement

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: